Τέλος στην εξαήμερη απασχόληση βάζει το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης - Φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες

Τι προβλέπει η νέα συμφωνία των εργαζομένων με τη διοίκηση

 

Μπορεί η εξαήμερη εργασία να επέστρεψε και επίσημα από την 1 Ιουλίου στην Ελλάδα, όμως η αλυσίδα Σκλαβενίτης, προχώρησε σε κατάργηση της για τους εργαζόμενους της αλυσίδας σούπερ μάρκετ από 1η Νοεμβρίου, όπως έγινε γνωστό από το Πανελλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης.

 

Οπως αναφέρει το συνδικάτο, «στο πλαίσιο αυτό, οι συνάδελφοι που έχουν εξαήμερη σύμβαση, είτε εργάζονται έξι ώρες ημερησίως είτε έξι ώρες και σαράντα λεπτά, θα έχουν πλέον εβδομαδιαίο ρεπό.

 

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης (6×6) θα εργάζονται τέσσερα επτάωρα και ένα οκτάωρο και οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης (6×6,40) πέντε οκτάωρα».

 

Το Σωματείο σημειώνει ότι η εξέλιξη μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας συνολικότερα, καθώς αποτελεί ένα ξεκάθαρα θετικό παράδειγμα.

 

«Ως γεγονός, στέλνει στην κοινωνία μήνυμα αισιοδοξίας, μήνυμα αντίστοιχο με αυτό που εξέπεμψε η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπογράψαμε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η οποία ήταν η πρώτη στην πατρίδα μας που αναγνώρισε τις χαμένες – με βάση τη νομοθεσία – τριετίες της περιόδου 2012 – 2023», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Πώς θα βάλουν φωτοβολταϊκά οι πολυκατοικίες

Πώς θα βάλουν φωτοβολταϊκά οι πολυκατοικίες

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για την αυτοκατανάλωση ενέργειας, με φωτοβολταϊκά, μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που εξειδικεύει το νέο σχήμα εφαρμογής του net-billing, το οποίο αντικαθιστά το προηγούμενο μοντέλο του net-metering.

 

Η απόφαση αυτή επιτρέπει σε πολίτες, επιχειρήσεις και συλλογικά σχήματα, όπως οι πολυκατοικίες, να συμψηφίζουν την ενέργεια που καταναλώνουν με την ενέργεια που παράγουν από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές της χώρας, ανεξάρτητα από το επίπεδο τάσης του δικτύου όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους, να χρησιμοποιούν την ενέργεια που παράγουν άμεσα για την κάλυψη των αναγκών τους, ενώ θα λαμβάνουν αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια με βάση τις τιμές της αγοράς.

 

Οι σταθμοί ΑΠΕ μπορεί να βρίσκονται είτε στο χώρο της κατανάλωσης (net-billing) είτε σε διαφορετική τοποθεσία μέσω του virtual net-billing, και μπορούν να ανήκουν είτε στους ίδιους τους καταναλωτές είτε σε τρίτους, που θα εγγυώνται σταθερή τιμή πώλησης.

 

Με το νέο αυτό σχήμα, ενεργειακές εταιρείες θα μπορούν να εγκαθιστούν ΑΠΕ με ή χωρίς συστήματα αποθήκευσης, για να συμψηφίζουν τις καταναλώσεις των πελατών τους, ανοίγοντας νέους δρόμους στην αγορά λιανικής ενέργειας.

 

Πώς θα γίνεται η «επιστροφή» χρημάτων

 

Οι καταναλωτές θα επωφεληθούν άμεσα από τη χρήση φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ, διασφαλίζοντας προστασία από μελλοντικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτές με συστήματα έως 10,8 kW, το όφελος από την παραγόμενη πλεονάζουσα ενέργεια θα επιστρέφει ως έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος. Από την άλλη, οι επιχειρήσεις και μεγαλύτεροι καταναλωτές θα λαμβάνουν τα έσοδα της πλεονάζουσας ενέργειας απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

 

Επιπλέον, μέσω της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, οι κάτοικοι πολυκατοικιών θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα σε κοινόχρηστους χώρους, όπως στις ταράτσες, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τη νόμιμη χρήση του χώρου, αξιοποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες της πράσινης ενέργειας.

 

Στο ΦΕΚ καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης σταθμών παραγωγής για την εφαρμογή της αυτοκατανάλωσης με τα εξής μοντέλα συμψηφισμού:

 

α) αυτοκατανάλωσης με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού (ενεργειακός συμψηφισμός), ή
β) αυτοκατανάλωσης με δυνατότητα έγχυσης ή μη της πλεονάζουσας ενέργειας (ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός), ή
γ) αυτοκατανάλωσης με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός) ή
δ) αυτοκατανάλωσης με εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός).

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ