Συζητήσεων συνέχεια για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου: Τι υπογραμμίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης - Βορίδης στο OPEN

Σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου και μετά το χθεσινό «ραντεβού»

 

Σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου και μετά το χθεσινό «ραντεβού» θα υπάρξει συνέχεια σε μια προσπάθεια να καταγραφεί πρόοδος. Στη χθεσινή συνάντηση δεν βγήκε λευκός καπνός ωστόσο δεν υπήρξε και ναυάγιο και αποφασίστηκε να δοθεί περισσότερος χρόνος στο διάλογο.  

 

Βέβαια, τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν και επομένως η εκτίμηση είναι πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει μία σαφής εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι. Να σημειωθεί εδώ πως σε ένα σημαντικό τμήμα της χθεσινής σύσκεψης- που συνολικά διήρκησε πάνω απο τέσσερις ώρες  - προήδρευσε o Νίκος Χριστοδουλίδης.

 

Η δουλειά για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδος (Great Sea Interconnector  - GSI) συνεχίζεται, δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Σημείωσε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σε πολιτικό επίπεδο. Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου μίλησε για εποικοδομητική συζήτηση που θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να υπάρξει κατάληξη. 

 

Υπενθυμίζεται  εδώ πως απαντώντας την Κυριακή σε ερώτηση για το καλώδιο διασύνδεσης  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, πολύ πιο σημαντικό έργο για την Κύπρο, γιατί σπάει ουσιαστικά την ενεργειακή της απομόνωση. Είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να βγαίνει οικονομικά. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και τις ρυθμιστικές αρχές για να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του έργου». Σημείωσε ακόμα «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το έργο θα γίνει και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν». 

 

Να επισημανθεί ακόμα  πως στο θέμα αναφέρθηκε,  μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ελληνική πολιτεία θεωρεί ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά αυτό που ονομάζεται γεωπολιτικό ρίσκο». Αυτά που υπογραμμίζεται  απ’ την Αθήνα είναι πως η έρευνα όπως και η πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου, επιτρέπεται και διασφαλίζεται απολύτως από το Διεθνές Δίκαιο. Επομένως δεν θα μπορούσε να υπάρξει η οποιαδήποτε παρεμπόδιση εκ μέρους άλλου κράτους, ενώ σημειώνεται ακόμα πως αυτό  αποδεικνύει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Στο μεταξύ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ σημείωσε χθες «νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές τις απόψεις μας σχετικά με τον Great Sea Interconnector και τη σημασία του τερματισμού της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτό το βλέπουμε ως μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο».

 

Τι αναμένεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

 

Στο πεδίο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων τα βλέμματα  στρέφονται στη  συνάντηση που θα έχουν μέσα στο μήνα - πιθανότατα στο διάστημα μεταξύ 23 με 25 Σεπτεμβρίου - ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στην Αθήνα στόχος είναι να συνεχιστεί ο διάλογος αλλά δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη η στάση της γειτονικής χώρας.

 

«Το ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει και δεν πρόκειται να σημάνει ποτέ ότι κάνουμε την οποιαδήποτε παραχώρηση σε σχέση με τα δίκαια που μας αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο» σημείωσε πρόσφατα στη Βουλή ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Και αυτό που υπογραμμίζεται εμφατικά είναι πως ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Βορίδης στο OPEN: Η κυβέρνηση θα κριθεί σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις - Γιατί δεν μειώνει τον ΦΠΑ η κυβέρνηση

 

«Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ πως μπορούμε αύριο να πατήσουμε ένα κουμπί και οι μισθοί να γίνουν 2.500 ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας

 

 

Ο Μάκης Βορίδης στο OPEN
Ο Μάκης Βορίδης στο OPEN

 

Για τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολίτων ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος.

 

Αρχικά, ο υπουργός ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές και σημείωσε πως έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές φέτος στα σχολεία, ενώ υπερασπίστηκε και τις συγχωνεύσεις τμημάτων που έγιναν. «Η κυβέρνηση έχει αυξήσει κατά 1 δις τη δαπάνη για την Παιδεία», τόνισε.

 

Για τους μισθούς είπε πως «είναι καλύτερα τα πράγματα», ενώ επισήμανε πως έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και έχουν επανέλθει οι τριετίες. «Ναι ένα κομμάτι χάνεται από την ακρίβεια αλλά και ένα κομμάτι μένει. Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ πως μπορούμε αύριο να πατήσουμε ένα κουμπί και οι μισθοί να γίνουν 2.500 ευρώ».

 

«Έχουμε κάνει πολλά για την ακρίβεια. Τώρα το σούπερ μάρκετ αποκλιμακώνεται», επισήμανε, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ορίσει τις τιμές.

 

Γιατί δεν μειώνει τον ΦΠΑ η κυβέρνηση

 

Για τον ΦΠΑ, έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας. «Έβγαλε τον ΦΠΑ, αλλά έπεσε η τιμή του ελαιόλαδου; Όχι. Καθόλου δεν είναι σίγουρο πως με το να αφαιρέσω έναν φόρο στην κατανάλωση, γιατί αυτό είναι ο ΦΠΑ, δεν θα μείνει το πρόσθετο έσοδο ή στον έμπορο ή τον παραγωγό. Αν μπω σε μια πολιτική μειώσεως του ΦΠΑ κινδυνεύω να χάσω σημαντικότατα έσοδα και να μην έχω και αποτέλεσμα».

 

«Ο κόσμος έχει λιγότερες δυσκολίες σήμερα»

 

«Αμφιβάλλω πως είναι ζοφερή η κατάσταση. Ο κόσμος είχε δυσκολίες και έχει σχετικά λιγότερες δυσκολίες σήμερα. Είναι καλύτερα σήμερα εισοδηματικά», τόνισε ο υπουργός. «Η ακρίβεια δεν ξέφυγε στην Ελλάδα, είναι ένα φαινόμενο των δυτικών οικονομιών και κυρίως με την υπερθέρμανση της οικονομίας, η οποία έχει να κάνει με τα λεφτά που έπεσαν την περίοδο της πανδημίας. Και πέσανε πάρα πολλά τρις για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός. Αυτό έχει οδηγήσει τώρα σε όλο τον κόσμο σε ανατιμήσεις», επισήμανε ο κ. Βορίδης.

 

«Η κυβέρνηση θα κριθεί σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όχι κάτι αφηρημένο», είπε σε άλλο σημείο ερωτώμενος τις επικρίσεις που υπάρχουν πως η κυβέρνηση δεν έχει κάτι περισσότερα για την κοινωνία μέσα σε 6 χρόνια.

 

«Ο κόσμος ξέρει πως ό,τι λέμε το υλοποιούμε»

 

Επίσης τόνισε πως  «ο κόσμος διάλεξε ένα πιο περιοριστικό πρόγραμμα», τη ΝΔ, έναντι της αντιπολίτευσης, γιατί «είναι πιο ασφαλές, υπάρχει εμπιστοσύνη, ξέρουν πως αυτά που τους λέμε θα τα υλοποιήσουμε».

 

Για την αντιπολίτευση είπε πως με όσα συμβαίνουν «πέφτει μεγαλύτερο βάρος στην κυβέρνηση γιατί είναι παραλήπτης κάθε κριτικής, αιτήματος και παραπόνου. Και οι δημοσιογράφοι αισθάνεστε ένα επιπρόσθετο βάρος να πείτε δύο κουβέντες παραπάνω, αφού δεν υπάρχει τίποτα στη Βουλή να ακουστεί, κάπως πρέπει να διερμηνεύσετε και την κοινωνία».

 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «παρακολουθούμε την κατάσταση. Δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ