Ο νομπελίστας αμερικανός συγγραφέας Γουίλιαμ Φώκνερ (William Cuthbert Falkner) γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1897 στο Νιου Όλμπανι της πολιτείας του Μισισιπή.
Ο πατέρας του ήταν έμπορος, ο παππούς του τραπεζίτης, ο προπάππος του θρυλικός πολέμαρχος του Αμερικανικού Εμφυλίου.
Όταν ο Γουίλιαμ έγινε πέντε ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στην κωμόπολη Όξφορντ, έδρα της κομητείας Λαφαγιέτ του Μισισιπή, η οποία ήταν διαρκώς παρούσα στο έργο του ως η (φανταστική) πόλη Τζέφερσον.
Ο Φώκνερ, μέτριος ως μαθητής (δεν τελείωσε καν το Γυμνάσιο), κατετάγη τον Ιούλιο του 1918 στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF) και εκπαιδεύτηκε στον Καναδά, αλλά δεν πρόλαβε να λάβει μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μετά τον πόλεμο φοίτησε ένα μικρό χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή και ακολούθως καταπιάστηκε με διάφορα επαγγέλματα.
Ο Φώκνερ, ζώντας μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ και απέχοντας συνειδητά από τα φώτα της δημοσιότητας, δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα το 1919.
Το 1926 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα («Το μεροκάματο του στρατιώτη»).
Το 1929 νυμφεύτηκε την Εστέλ Όουλνταμ (Estelle Oldham), και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, εργαζόμενος ως νυχτοφύλακας σε ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, έγραψε ανάμεσα στα μεσάνυχτα και τις τέσσερις το πρωί, μέσα σε έξι μόλις εβδομάδες, ένα από τα αριστουργήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, το «Καθώς Ψυχορραγώ».
Ακολούθησε το «Ιερό» (1931), το μυθιστόρημα που τον κατέστησε ευρέως γνωστό.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’30 ο Φώκνερ άρχισε να γράφει σενάρια για τον κινηματογράφο, χωρίς πάντως να καταφέρει να σταδιοδρομήσει ως σεναριογράφος στο Χόλιγουντ.
Κυριότερα έργα του υπήρξαν τα ακόλουθα: «Η Βουή και η Μανία» (1929), «Φως τον Αύγουστο» (1932), «Ο Ακατάβλητος» (1938), «Αβεσσαλώμ, Aβεσσαλώμ!» (1936), «Πορεύου, Μωυσή» (1942).
Το 1949 απονεμήθηκε στον Φώκνερ το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ο Φώκνερ τιμήθηκε επίσης με δύο Βραβεία Πούλιτζερ και δύο Βραβεία Εθνικού Βιβλίου των ΗΠΑ.
Ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας απεβίωσε από καρδιακή προσβολή στις 6 Ιουλίου 1962, στην κωμόπολη Byhalia της πολιτείας του Μισισιπή, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα της προσωπικότητάς του στην πεζογραφία του 20ού αιώνα.
Η επιτύμβια πλάκα στον τάφο τού επί μακρόν εξαρτημένου από το αλκοόλ Φώκνερ υπήρξε απολύτως δηλωτική τής εν γένει κοσμοαντίληψής του: «Έγραψε βιβλία και πέθανε».