Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα η χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ● Ποια θέματα έθεσε η ελληνική πλευρά.
Διάρκεια μισής ώρας είχε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.
Για καλό κλίμα έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφορικά με τη συνάντηση που διεξήχθη στο συνηθισμένο φορμάτ, δηλαδή με τη συμμετοχή των δύο υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, και των δύο διπλωματικών συμβούλων Αννας Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ενώ η ελληνική πλευρά, η οποία όλες τις προηγούμενες μέρες έριχνε χαμηλά τις προσδοκίες για το περιεχόμενο του ραντεβού, προσήλθε με στόχο την επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ελληνική πλευρά, στην ατζέντα βρέθηκε μια επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν και το Προσφυγικό, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους, με πρώτο βήμα προσεχή συνάντηση των δύο υπουργών Μετανάστευσης. Επιπλέον, ανατέθηκε στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.
Από εκεί και πέρα ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε χθες ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το Κυπριακό και την πάγια και σταθερή θέση της ελληνικής πλευράς, ενώ κατά την ίδια πηγή, η Αθήνα παραμένει αισιόδοξη για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αλλά βέβαια μόλις λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε επιμείνει να ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να το κάνει και ναρκοθετώντας έτσι απολύτως την έναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό.
Ωστόσο η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε πως αυτό που κρατάει η Αθήνα από την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ είναι το σημείο για οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Τέλος, όσον αφορά τις από εδώ και πέρα επαφές και τα χρονοδιαγράμματα, αναμένεται να υπάρξει επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα πριν από τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας για την προετοιμασία του, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, επαναβεβαιώθηκε η εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών για διερεύνηση κοινού εδάφους για το εάν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Για «έλλειμμα συνεκτικής εθνικής στρατηγικής» και «αδιαφανή, “Ι.Χ.” εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Για λογαριασμό των μεγάλων ομίλων αναζητείται ο δρόμος για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε το ΚΚΕ.
Μπάμπης Αγρολάμπος
Μητσοτάκης για Ισραήλ: Οι καλοί φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες
Προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και για τις επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα
«Όποτε έχουμε περιστατικά όπου αισθανόμαστε ότι πρέπει να ερευνήσουμε, θα το κάνουμε» είπε ανερυθρίαστα αποσιωπώντας για ακόμα μία φορά την παράνομη πρακτική του Λιμενικού σώματος
«Είμαστε καλός φίλος του Ισραήλ και νομίζω ότι οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες στους φίλους», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του κατά την οποία δήλωσε πως το Ισραήλ «πρέπει» να πιεστεί για να επιτύχει κατάπαυση του πυρός.
Μιλώντας στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν εκμεταλλεύτηκε ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός και εξέφρασε τη θέση της Ελλάδας ως στρατηγικού εταίρου του Ισραήλ, υποστηρίζοντας την ανάγκη για εκεχειρία για τη μείωση των ανθρωπιστικών απωλειών.
Η δημοσιογράφος ρώτησε, όπως και στην προηγούμενη συνέντευξη της με τον κ. Μητσοτάκη, για τις επαναπροωθήσεις τονίζοντας ότι η ελληνική ακτοφυλακή κατηγορείται ότι απώθησε επανειλημμένα βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες σε θανατηφόρο θαλάσσιο πέρασμα.
Παρά τη σωρεία αποκαλυπτικών ντοκουμέντων, ο πρωθυπουργός της χώρας αποσιώπησε, για μία ακόμα φορά, τις παράνομες πρακτικές των ελληνικών αρχών, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι «πρόκειται για δύσκολη ισορροπία» και ότι «όποτε έχουμε περιστατικά όπου αισθανόμαστε ότι πρέπει να ερευνήσουμε, θα το κάνουμε».
Και επανέλαβε το επιχείρημα της Αθήνας πως χρειάζεται ισχυρός έλεγχος των συνόρων και νόμιμοι οδοί μετανάστευσης. Έκανε δε λόγο για ανθρωπιστικές προσπάθειες, όπως η υποδοχή Αφγανών γυναικών προσφύγων, λέγοντας ότι η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να ισορροπεί μεταξύ ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κληθείς να σχολιάσει τη νέα προσφυγική κρίση λόγω του πολέμου στη Γάζα ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο μιλώντας για βελτιωμένη συνεργασία, ιδιαίτερα στο ζήτημα της μετανάστευσης. Μάλιστα, υπογράμμισε τη σημασία να σταματούν οι λέμβοι πριν εισέλθουν στη θάλασσα και τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν λέγοντας πως ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς σηματοδοτούσε το τέλος της μακράς πολιτικής του καριέρας και τόνισε την ανάγκη ηγεσίας των ΗΠΑ σε παγκόσμια θέματα.
Ο πρωθυπουργός συζήτησε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επενδύσεις σε στρατηγικές προσαρμογής και ευρωπαϊκή συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η Αμανπούρ ρώτησε σχετικά και με τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον κ. Μητσοτάκη να εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, τονίζοντας τη σημασία της επανένωσης των γλυπτών στην Αθήνα.