Ντιμπέιτ ΗΠΑ: «Πεντακάθαρη επικράτηση» – Γιατί οι αναλυτές «έστεψαν» νικήτρια την Κάμαλα Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις θεωρείται ως «νικήτρια» του πολυαναμενόμενου ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι πρώτες αναλύσεις από τις ΗΠΑ και ειδησεογραφικά πρακτορεία ανά την υφήλιο συμφωνούν ότι η 59χρονη αντιπρόεδρος κατάφερε να φέρει τον 78χρονο μεγιστάνα σε θέση άμυνας και να τον βγάλει εκτός ισορροπίας.

 

Συμφωνούν μάλιστα και στο γεγονός πως σε επικοινωνιακό επίπεδο, η εμφάνιση της Χάρις δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την αντίστοιχη του Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Ιούνιο, η οποία μάλιστα δρομολόγησε εξελίξεις που έφεραν την απόσυρση του από τη διεκδίκηση δεύτερης θητέιας στον Λευκό Οίκο.

«Οι δύο υποψήφιοι πήγαν στο ντιμπέιτ ευρισκόμενοι σε αδιέξοδο, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις. Σε ένα βαθιά πολωμένο έθνος, η κούρσα είναι πιθανό να παραμείνει κοντά. Όμως οι ψηφοφόροι είδαν για πρώτη φορά τη Χάρις να αντιμετωπίζει face to face τον Τραμπ και να τα πάει αρκετά καλά.

 

Ντιμπέιτ Τραμπ και Χάρις: Τι έδειξαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις - Τα σημεία που έκριναν την τηλεμαχία

 

Το Politico ανάρτησε τα συμπεράσματα πέντε δημοσιογράφων – αναλυτών για το ντιμπέιτ.

 

Στιβ Σέπαρντ: «Ελέγξτε τον ήχο στο μικρόφωνο του Τραμπ»

 

«Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγξετε τα επίπεδα του ήχου στο μικρόφωνο του Τραμπ από την αρχή του ντιμπέιτ μέχρι το τέλος του. Εκεί, θα δείτε ότι Χάρις βγήκε μπροστά. Ένα ντιμπέιτ που ξεκίνησε με μια ερώτηση που θα έπρεπε να ευνοεί τον Τραμπ, στράφηκε γρήγορα εναντίον του. Ακόμα και όταν το ντιμπέιτ επέστρεψε στο φιλικό για εκείνον, έδαφος της μετανάστευσης, η Χάρις έστησε παγίδα στον Τραμπ. Τον έκανε να κομπάζει για το πλήθος στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και να διηγηθεί ιστορίες για αγρίους σχετικά με απαχθέντα κατοικίδια. Όλα αυτά, σε αυξανόμενη ένταση φωνής, γεγονός που κατέστησε σαφές ότι και ο ίδιος ήξερε ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως τα ήθελε».

 

Έλενα Σνάιντερ: «Μιλούσε απευθείας στην κάμερα»

 

«Η Κάμαλα ήταν η νικήτρια αυτού του ντιμπέιτ. Ο στόχος της ήταν ξεκάθαρος, να φανερώσει με κάθε τρόπο τις αντιθέσεις της με την πολιτική του Τραμπ. Παρουσίασε τον εαυτό της ως φορέα αλλαγής. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ, μιλούσε απευθείας στην κάμερα και προέτρεψε τους ψηφοφόρους για αλλαγή σελίδας, γυρνώντας την πλάτη στον Τραμπ. Εντωμεταξύ, ο πρώην πρόεδρος επικεντρώθηκε κυρίως στις δικαστικές διαμάχες του, αλλά και στα σενάρια για το εάν κέρδισε ή όχι τις εκλογές του 2020».

 

Άνταμ Ρεν: «Έβαλε τον Τραμπ στο εδώλιο»

 

«Η Χάρις κέρδισε και όχι στα σημεία. Εμφάνισε την πτυχή της ως νομικός βάζοντας ουσιαστικά τον Τραμπ στο εδώλιο του μάρτυρα σε μεγάλο μέρος του Ντιμπέιτ. Οι Δημοκρατικοί πρέπει να χαίρονται για τις εκτεταμένες παρατηρήσεις της σχετικά με το θέμα των αμβλώσεων, για το οποίο μιλάει όλη η χώρα… Κι αυτό φάνηκε απόψε».

 

Γιουτζίν Ντάνιελς: «Είχε την καλύτερη επίδοση από όλους τους αντιπάλους του Τραμπ»

 

«Θα σας σοκάρω εδώ: Νικήτρια η Χάρις. Και ειλικρινά, είχε ίσως την καλύτερη βραδιά από όλες τις αντιπάλους του Τραμπ στα ντιμπέιτ. Η ομάδα της Χάρις ήταν σαφές ότι ήθελε να τον «παγιδεύσει» για να τον κάνει να αντιδράσει με τρόπο που θα απωθούσε τους ψηφοφόρους στις επαρχίες. Το κατάφερε αρχικά επικαλούμενη τα μεγέθη του πλήθους στις συγκεντρώσεις του, στη συνέχεια τις ποινικές του κατηγορίες. Από τότε, μπήκε μέσα στο μυαλό του. Όσοι Δημοκρατικοί παρακολουθούσαν το ντιμπέιτ μου έστειλαν πάνω κάτω το ίδιο μήνυμα: Αυτός ήταν ο λόγος που ήθελαν να αποσυρθεί ο Τραμπ και να αναλάβει η Χάρις. Ένα πρόσωπο που πραγματικά μπορεί να επιχειρηματολογήσει απέναντί του».

 

Λίζα Καζίνσκι: «Απλά δείτε τι γράφουν οι οπαδοί του Τραμπ στο X»

 

«Εκτός από τα επίπεδα ήχου στα μικρόφωνα, μπορούμε να ελέγξουμε τι δημοσιεύουν οι οπαδοί του Τραμπ στο X. Ισχυρίζονται ότι γίνεται μάχη τριών εναντίον ενός. Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του είδαν το ντιμπέιτ αμφιβάλλοντας για το αν οι συντονιστές του ABC θα τον αντιμετώπιζαν δίκαια. Αν αισθάνονταν ότι το ντιμπέιτ κυλάει προς εκείνον, δεν θα τα έλεγαν όλα αυτά»…

 

«Έτοιμος» να αφήσει τους Ουκρανούς να χτυπήσουν τους Ρώσους με αμερικανικούς πυραύλους ο Μπάιντεν

 

«Έτοιμος» να αφήσει τους Ουκρανούς να χτυπήσουν τους Ρώσους με αμερικανικούς πυραύλους ο Μπάιντεν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Τζο Μπάιντεν

 

Ανοικτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να  άρουν τους περιορισμούς για τη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας άφησε με δηλώσεις του ο Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο.

 

Ο Μπλίνκεν μαζί τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι θα ταξιδέψουν μαζί στο Κίεβο την Τετάρτη (11/9), όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

Ένας από τους στόχους τους της επίσκεψης, όπως είπε ο επικεφαλής της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι να «ακούσουν απευθείας από την ουκρανική ηγεσία» τους «στόχους της και τι μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε αυτές τις ανάγκες».

 

Η δήλωση του Μπάιντεν ήρθε λίγες ώρες μετά την κατηγορία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι το Ιράν προμηθεύει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία.

 

Μάλιστα ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία επέβαλαν ήδη νέες κυρώσεις στο Ιράν για τον εφοδιασμό της Ρωσίας με βαλλιστικούς πυραύλους για χρήση στην Ουκρανία.

 

Εάν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτή κίνηση, θα ικανοποιήσει επανειλημμένα αιτήματα της Ουκρανίας να χαλαρώσει τους περιορισμούς στα όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ, γεγονός που, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, τους άφησε να πολεμούν κατά της πλήρους εισβολής της Ρωσίας με δεμένα χέρια.

 

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη σχολιάσει, αλλά ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει προηγουμένως ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πολύ σοβαρά προβλήματα».

 

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ διστάζουν να προμηθεύσουν ή να εγκρίνουν τη χρήση όπλων που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, φοβούμενες ότι αυτό θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση.

 

Ωστόσο, έχουν χαλαρώσει ορισμένους από τους περιορισμούς για τη χρήση τέτοιων πυραύλων, επιτρέποντας στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει περιοχές κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, από όπου τα στρατεύματα πυροβολούν.

 

Οι άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου έχουν επίσης προμηθεύσει κάποια όπλα μεγάλου βεληνεκούς - με περιορισμούς ως προς το πώς και πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό της Ρωσίας, από την ανησυχία ότι τέτοια πλήγματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίποινα που θα συμπαρασύρουν τις χώρες του ΝΑΤΟ στον πόλεμο ή θα προκαλέσουν πυρηνική σύγκρουση.

 

Τους τελευταίους μήνες ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επικρίνει τον ρυθμό των παραδόσεων όπλων και έχει ζητήσει άδεια να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία με πυραύλους που προμηθεύει η Δύση - μια κίνηση στην οποία οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί.

 

Από την πλευρά του ο ηγέτης της Ρωσίας Πούτιν προειδοποίησε επίσης νωρίτερα φέτος ότι οι επιθέσεις της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους κινδυνεύουν να προκαλέσουν έναν ευρύτερο πόλεμο.

 

«Η συνεχής κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες», δήλωσε τον Μάιο. «Θέλουν μια παγκόσμια σύγκρουση;»

 

Ο ίδιος στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η ευθύνη για τυχόν πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους θα βαραίνει τους δυτικούς προμηθευτές όπλων, ακόμη και αν οι δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποιήσουν τα πλήγματα.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ