Το πρώτο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ στους πυρόπληκτους για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών δεν έχει δοθεί ακόμη σε κανέναν.
Συμπληρώθηκε ήδη ένας μήνας από τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική (Μάτι, Νέος Βουτζάς) που άφησαν πίσω τους 96 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και νοσηλευόμενους και τεράστιες υλικές ζημιές.
Αίσθηση προκαλεί, όπως αποκαλύπτει ο "Ελεύθερος Τύπος", ότι το πρώτο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ στους πυρόπληκτους για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών δεν έχει δοθεί ακόμη σε κανέναν.
«Τα επιδόματα αυτά δεν έχουν πιστωθεί ακόμη στο λογαριασμό του δήμου. Τα περιμένουν από το Γενικό Λογιστηρίο του Κράτους. Μέχρι στιγμής τίποτα», λέει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Δήμου Μαραθώνα Διονυσία Κανελλοπούλου.
Τη δυστοκία επιβεβαίωσαν και πηγές του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «ίσως και να είναι θέμα ωρών να καταβληθούν αυτά τα χρήματα. Έχουμε εγκρίνει την πίστωση των χρημάτων και θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα».
4.239 αιτήσεις πυρόπληκτων για το επίδομα - Μόνο 1.622 έχουν εγκριθεί
Τέσσερις χιλιάδες διακόσιες τριάντα εννέα (4.239) αιτήσεις πυρόπληκτων για το επίδομα. Σε 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις έχει ήδη καταβληθεί μαζί με το επίδομα τηλεπικοινωνιών αναγκών.
Μετά και τη εικοστή πρώτη ημέρα της σχετικής διαδικασίας, κατατέθηκαν συνολικά τέσσερις χιλιάδες διακόσιες τριάντα εννέα (4.239) αιτήσεις. Από τις 4.239 αιτήσεις, οι 1.433 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, οι 1.707 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 622 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 475 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων, με αποτέλεσμα, χθες, Τρίτη 21 Αυγούστου 2018, να έχουν ήδη καταβληθεί σε 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις τα επιδόματα των 6.200 ευρώ και 9.200 ευρώ, καθώς πραγματοποιείται ταυτόχρονη καταβολή στους δικαιούχους και του τηλεπικοινωνιακού επιδόματος των 1.200 ευρώ, μαζί με τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης των 5.000 ευρώ και 8.000 ευρώ που χορηγείται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Προς ενημέρωση των πολιτών, το ωράριο λειτουργίας των τεσσάρων κέντρων αιτήσεων στους τρεις προαναφερθέντες δήμους και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι το εξής: Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 8:00 π.μ έως τις 17:00 μ.μ. και Σάββατο από τις 9:00 π.μ έως τις 17:00 μ.μ.
Προχωρούν οι μηνύσεις
Την ίδια ώρα, η εισαγγελία Πρωτοδικών διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την μήνυση που κατέθεσε η Βαρβάρα Φύτρου, μεταξύ άλλων και σε βάρος των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα, προκειμένου να πάρει τον δρόμο για την βουλή.
Η γυναίκα που έχασε τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά στην πύρινη λαίλαπα, υποστηρίζει ότι πρέπει να ερευνηθεί από την ελληνική βουλή εάν οι δύο υπουργοί έχουν τελέσει το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ως πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών, οι οποίες ήταν σε πλήρη... αποσυντονισμό κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς.
Περισσότεροι από 35 μάρτυρες έχουν περάσει το κατώφλι των εισαγγελέων Ζαγοραίου και Γνεσούλη, με την δικαστική έρευνα να μην εστιάζεται μόνο στα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά να περνάει και στις ευθύνες των αρμοδίων.
Κόλαφος τα πορίσματα για το πώς αντιμετωπίστηκε η φωτιά
«Αμελή ανθρώπινη συμπεριφορά» έκαψε… 96 πολίτες! Έναρξη πυρκαγιάς στις 16:25, η Πυροσβεστική την κατάλαβε στις 16:58. Το πρώτο όχημα έφθασε στις 17:35. «Άφαντα» πυροσβεστικά οχήματα στη Νταού Πεντέλης, γιατί είχαν… μετακομίσει στην Κινέτα. Ένα εναέριο μέσο με τα υπόλοιπα καθηλωμένα ή με άδειο… ρεζερβουάρ. Κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 και κανένα εναέριο μέσο δεν επιτηρούσε τις επικίνδυνες περιοχές εκδήλωσης, όπως προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο.
Η εισήγηση εκκένωσης για Μάτι ήρθε ως… χαλασμένο τηλέφωνο όταν η φωτιά περνούσε την Λ. Μαραθώνος. Καθυστερημένη μεν, μερικώς σωτήρια, η διακοπή της κυκλοφορίας στις εισόδους της Λ. Μαραθώνος, καθώς αρκετοί φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στο Μάτι. Ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην υπαρχηγός και νυν Αρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος, δεν ανέβηκαν ποτέ σε ελικόπτερο για να εποπτεύσουν και συντονίσουν το έργο πυρόσβεσης, από αέρος, ως όφειλαν εκ του νόμου να πράξουν. Ο πιλότος ελικοπτέρου με τον κωδικό «Αφροδίτη» στις 17:15 ενημέρωσε το ΕΣΚΕ για την επικινδυνότητα της κατάστασης χωρίς κανείς να πάρει την απόφαση απομάκρυνσης των πολιτών.
Από την αρχή έως το τέλος μια δολοφονική «ανθρώπινη αμέλεια» και ανεπάρκεια συναρμόδιων φορέων που προκάλεσε τον θάνατο 96 ανθρώπων. Στην πυρκαγιά της Κινέτας κινητοποιήθηκε ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστικών οχημάτων και εναέριων μέσων, ενώ εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί. Στο Μάτι, άνθρωποι και περιουσίες χάθηκαν στους… ανέμους.
Όλα τα παραπάνω που καταγράφηκαν μεμονωμένα από τον «Ελεύθερο Τύπο» και άλλα ΜΜΕ, περιλαμβάνονται αναλυτικά στην τεχνική έκθεση του Ανδριανού Γκουρμπάτση Δικαστικού Πραγματογνώμονα Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού, τεχνικού συμβούλου δύο οικογενειών οι οποίες έχασαν συγγενείς τους στην καταστροφική φωτιά στο Μάτι την 23η Ιουλίου. Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία ολοκλήρωσε το πρώτο πόρισμά του, το οποίο υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, μέσω του δικηγόρου Αντώνη Φούσσα, προκειμένου να συσχετιστεί με την προκαταρκτική εξέταση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η τεχνική έκθεση, που είναι κόλαφος για το Πυροσβεστικό Σώμα, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Ελληνική Αστυνομία, παρότι παρουσιάζει κάποιες λεπτομέρειες αναφορικά με τους χρόνους έναρξης της πυρκαγιάς, την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων και των εναέριων μέσων, τα υπόλοιπα μέρη συμπεριλαμβάνουν νόμους, σχέδια και ΦΕΚ, που ορίζουν τις αρμοδιότητες υπηρεσιών και φορέων, αποδίδοντας τις σχετικές ευθύνες. Ο κ. Γκουρμπάτσης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πολλά από τα στοιχεία της έκθεσης περιλαμβάνουν πληροφορίες του «αρκεί να επιβεβαιωθούν με έγγραφα στοιχεία» και επιφυλάσσεται να συντάξει πλήρη και οριστική τελική έκθεση όταν δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα.
thetoc.gr
Φωτό: Ευρωκίνηση