Μία περιοδεία διαφορετική από τις άλλες, θα κάνει το λεωφορείο που μεταφέρει το μήνυμα της ανακύκλωσης και της σωστής διαχείρισης απορριμάτων.
Ξεκινώντας από τη Νέα Σμύρνη, το 1ο πανευρωπαϊκό Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, έχει στόχο να «μυήσει» μικρούς και μεγάλους μαθητές στην περιβαλλοντική συνείδηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.
Μία πρωτότυπη ιδέα
«Είναι μία πρωτότυπη ιδέα και τα πρώτα σημάδια από την έναρξη του προγράμματος στο Δήμο Νέας Σμύρνης είναι πολύ ενθαρρυντικά», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αγγελική Χατζηνικολάου, υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος του Κινητού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης.
Το Κινητό Κέντρο, λοιπόν, είναι ένα διόροφο λεωφορείο, που δε μοιάζει με τα άλλα: μπαίνοντας ο κάθε επιβάτης βρίσκεται μπροστά σε ένα μηχάνημα ανακύκλωσης πλαστικών και μεταλλικών συσκευασιών, ενώ στον δεύτερο όροφο οι θέσεις των επιβατών βλέπουν προς την οθόνη, μέσω της οποίας γίνεται το... «μάθημα» διαδραστικό.
Πρόκειται για ένα παράδειγμα πράσινης και οικολογικής δράσης: Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του αυτόματου μηχανήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης μεταλλικών και πλαστικών συσκευασιών εξασφαλίζεται από ειδικό σύστημα φωτοβολταϊκών πάνελς που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια.
«Το πρόγραμμα αναπροσαρμόζεται αναλογα με την ηλικιακή ομάδα που το παρακολουθεί και μία ειδικά εκπαιδευμένη παιδαγωγός, κάνει διάλογο με τα παιδιά, προκειμένου να γνωρίσουν ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά και να μάθουν τους τρόπους ανακύκλωσης στην καθημερινότητά τους, αφόυ έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της», ανέφερε η κ. Χατζηνικολάου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Αφού περάσουν από το δεύτερο όροφο που παρακολουθούν αυτή τη διαδραστική εκπαίδευση, κατεβαίνουν κάτω, που υλοποιούν αυτά τα οποία άκουσαν πάνω. Ανακυκλώνουν συσκευασίες στο μηχάνημα που υπάρχει μέσα στο λεωφορείο και βλέπουν επί τόπου πώς γίνεται η ανακύκλωση. Βάζουν τη συσκευασία στο μηχάνημα και επειδή ο κάδος είναι διάφανος, βλέπουν το μπουκαλάκι που έχουν βάλει, πώς πέφτει συμπιεσμένο», πρόσθεσε.
«Όλοι μιλάμε για την ανακύκλωση, αλλά δεν ξέρουμε όλοι τι σημαίνει στην πράξη. Και επειδή η ανακύκλωση είναι υπόθεση οικογενειακή, απευθυνόμαστε στους μαθητές, γιατί είναι οι ιδανικοί πρεσβευτές της ανακύκλωσης στην οικογένεια, για να διαπιστώσουν την ανάγκη περιορισμού των απορριμάτων και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τη σημασία της ανακύκλωσης», σχολίασε.
Όντως, από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του προγράμματος, οι επισκέπτες-μαθητές φαίνεται να το διασκεδάζουν. «Υπάρχει ένας ενθουσιασμός και έκπληξη, γιατί το λεωφορείο είναι πρωτότυπο και αρέσει πολύ στα παιδιά. Μέσα από τη διασκέδαση άλλωστε, είναι και πιο εύκολο να τους μείνουν κάποια πράγματα. Για μας, το βασικό είναι να μην το δουν ως μάθημα. Αν το εκλάβουν ως κάτι υποχρεωτικό, σε αρκετά ίσως να δημιουργηθεί μια απωθητική ιδέα. Αλλά τα πρώτα σημάδια είναι πολύ ενθαρρυντικά», κατέληξε.
Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, ότι τα παιδιά μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουν στο λεωφορείο μαζί με τους γονείς τους και με συσκευασίες για ανακύκλωση.
Η αρχή από το δήμο Νέας Σμύρνης
Το λεωφορείο θα βρίσκεται μέχρι το τέλος του μήνα στο δήμο της Νέας Σμύρνης.
Στη συνέχεια, θα περιοδεύσει και σε άλλες περιοχές της Αττικής, μέχρι τέλος καλοκαιριού και μετά θα κάνει πανελλαδικό ταξίδι για να διαδοθεί η ιδέα της ανακύκλωσης και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αυτό το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ξεκινά από τη Ν. Σμύρνη, γιατί αν οι μαθητές καταφέρουν να κατανοήσουν πόσο σημαντική είναι η διαλογή στην πηγή, που ισχύει με το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι σε μία πενταετία θα έχει αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών στη Ν. Σμύρνη. Και όχι μόνο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κρικρής, αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Ν. Σμύρνης.
«Μέσα σε ένα 45λεπτο μάθημα, οι μαθητές αντιλαμβάνονται τα θετικά της ανακύκλωσης αλλά και την ορθή διαδικασία για να ανακυκλώσουμε τα υλικά που έχουμε καθημερινά στο σπίτι μας. Θεωρούμε ότι τα παιδιά και το περιβάλλον είναι το μέλλον μας, άρα σε κάθε γειτονιά θα φροντίσουμε να ενημερώσουμε για την καλύτερη αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε κάθε νοικοκυριό», συμπλήρωσε.
Ειδικά για τον δήμο Νέας Σμύρνης, αναμένεται να επισκεφθούν το Κέντρο 1.500 μαθητές από το νηπιαγωγείο, έως το λύκειο και 45 σχολικά τμήματα για να παρακολουθήσουν το «μάθημα».
Μερικά βασικά βήματα για καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων
Κάποια από τα βασικά σημεία που μαθαίνουν οι μαθητές και που πρέπει να ξέρουν όλοι οι πολίτες, για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρακολουθώντας το «μάθημα»:
- Ξεπλένουμε τις συσκευασίες πριν τις ανακυκλώσουμε.
- Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας όταν αυτή δεν είναι απαραίτητη. Προτιμούμε επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα.
- Τα μικρά σκουπίδια δεν ανακυκλώνονται.
- Ανακυκλώνουμε το φαγητό που περισσεύει. Με την κομποστοποίηση, τη μετατροπή, δηλαδή, των οργανικών απορριμμάτων σε χώμα για τις γλάστρες και τον κήπο μας.
- Προτιμούμε οικονομικές ή μικρές συσκευασίες προϊόντων, ώστε να μειώσουμε τα απορρίμματα.
- Ελέγχουμε τη συσκευασία που αγοράζουμε, εάν είναι φιλική προς το περιβάλλον
- Μειώνουμε τη χρήση πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης.
- Επιλέγουμε επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.
- Χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και βάζουμε τις παλιές, χρησιμοποιημένες στα ειδικά σημεία ανακύκλωσης.
- Δεν πετάμε φάρμακα στα σκουπίδια. Αν δεν μπορούμε να τα δώσουμε σε κάποιο κοινωνικό φαρμακείο επειδή έχουν λήξει, σε πολλά φαρμακεία υπάρχουν ειδικοί κάδοι για να ρίχνουμε τα φάρμακα που δε χρειαζόμαστε πια.
gazzetta.gr