Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εισηγείται προς την Κεντρική Επιτροπή τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου 1-3 Νοεμβρίου και εκλογή νέου προέδρου και νέας Κ.Ε. στις 24 Νοεμβρίου και, εφόσον απαιτηθεί δεύτερος γύρος, την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου ● Γ. Ραγκούσης: Να ζητηθεί συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ ● «Οργανωμένη εξωστρέφεια», ζήτησε ο Ν. Παππάς.
«Ηταν σαν να έφυγε ένα βάρος...»: με τα λόγια αυτά, εμφανώς ανακουφισμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περιέγραφε στην εφημερίδα μας το κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης της Π.Γ., τα μέλη της οποίας, χωρίς να χάσουν χρόνο, και με συντριπτική πλειοψηφία, αποφάσισαν τα επόμενα βήματα, διεξαγωγής συνεδρίου και εκλογής νέου προέδρου. Η κομματική κανονικότητα μοιάζει να επέστρεψε στο κτίριο της Κουμουνδούρου, παρά ταύτα οι πάντες (ανα)γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αναμένουν τις ανακοινώσεις του απρόβλεπτου παράγοντα, που ακούει στο όνομα «Στέφανος Κασσελάκης».
Με ψήφους 18-3, η Π.Γ. εισηγείται προς την Κεντρική Επιτροπή τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου από την 1η ώς τις 3 Νοεμβρίου και, εν τέλει, εκλογή νέου προέδρου και νέας Κ.Ε. την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, και εφόσον απαιτηθεί δεύτερος γύρος, την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου. Ενδιάμεσος σταθμός, η εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο, στις 19 και 20 Οκτωβρίου. Και, όπως αναφέρει η απόφαση της Π.Γ., «σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την ενεργό συμμετοχή τους να ενδυναμώσουν τη φωνή του κόμματος και την προοπτική του».
Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει, εκ νέου, στις 21-22 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να επικυρώσει την απόφαση της Π.Γ. Ανοιχτό παραμένει, επίσης, αν το συνέδριο εκτός από την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων θα είναι και καταστατικό, θέμα που θα επιλύσει η Π.Γ. στην επόμενη συνεδρίασή της, στις αρχές της άλλης εβδομάδας.
Ποιοι μειοψήφησαν
Με το χρονοδιάγραμμα διαφώνησαν η Θεοδώρα Τζάκρη, η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Παύλος Πολάκης, που ζήτησαν fast track διαδικασίες - ο τελευταίος έκανε σαφείς τις θέσεις του και με δήλωση προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Χανίων αντιπρότεινε ότι δεν χρειάζεται να εκλεγούν νέοι σύνεδροι, άρα διαρκές συνέδριο, και το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου να γίνει η εκλογή προέδρου. «Δεν μπορεί να πάει παραπέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε δε, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ζυγίζει αν θα φτιάξει νέο κόμμα ή όχι, με δημοσκόπηση που έχει παραγγείλει.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για συζήτηση σε «πολύ καλό και συντροφικό κλίμα», με πλήρη ομοφωνία, μάλιστα, ως προς το περιεχόμενο της πολιτικής απόφασης. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν αιχμές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης: ο Γιάννης Ραγκούσης, επί παραδείγματι, χαρακτήρισε «καταγέλαστα» τα περί πραξικοπήματος που ισχυρίζεται η πλευρά Κασσελάκη. Ολες οι διαδικασίες στην Κ.Ε. έγιναν με υποδειγματική τήρηση του καταστατικού και των κανόνων της εσωκομματικής δημοκρατίας, ήταν η θέση του Γ. Ραγκούση, ο οποίος ζήτησε να αποδοκιμαστεί η δήλωση του αποπεμφθέντος προέδρου, ότι στο Ζάππειο έγινε παρέλαση της σημιτικής διαπλοκής.
Στο ΠΑΣΟΚ ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να κάνει κριτική. Δεν μπορεί όμως να υβρίζει τα πεντηκοστά γενέθλια ενός ιστορικού κόμματος και μάλιστα του ΠΑΣΟΚ, με τέτοια προσφορά στον ελληνικό λαό, επισήμανε ο Γ. Ραγκούσης, που ζήτησε, επιπλέον, συγγνώμη από τα μέλη και τα στελέχη του. Ενώ για την εσωκομματική διαδικασία, ο πρώην υπουργός διατύπωσε την άποψη ότι τον προσυνεδριακό διάλογο πρέπει να απασχολήσουν τα αίτια της συνεχούς πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πώς μπορεί αυτό να αναστραφεί, επίσης πώς θα ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών που ζητούν συνένωση δυνάμεων και ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου ώστε επάξια να διεκδικηθεί η νίκη απέναντι στη Ν.Δ.
Στη ΔΕΘ
Την ίδια ώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πολλούς λόγους να έχει μια καλή παρουσία το Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα, ειδικότερα, με την απόφαση της Π.Γ., «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα συνολικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα απαντά με αξιοπιστία και πειστικότητα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία μέχρι το φορολογικό και από τη στεγαστική κρίση μέχρι την προάσπιση και ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας».
Κομβικός, εδώ, ο ρόλος του Νίκου Παππά, ο οποίος παρουσίασε στην Π.Γ. τον σχεδιασμό του διημέρου. «Οργανωμένη εξωστρέφεια» σε κάθε επίπεδο, ήταν η φράση που, κατά πληροφορίες, χρησιμοποίησε. Στην αιχμή των θέσεων που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Κ.Ο. στη ΔΕΘ θα βρεθούν και τα αποτελέσματα των εργασιών των πέντε ομάδων που είχαν συγκροτηθεί κατά τη συνεδρίαση της Π.Γ. τον περασμένο Ιούλιο, με τις εξής θεματικές: Στέγη. Ιδιωτικό χρέος-«κόκκινα» δάνεια-προστασία α’ κατοικίας. Επιχειρηματικότητα-βιώσιμη ανάπτυξη. Υγεία. Εργασία.
Από χθες, τέλος, εκπρόσωπος Τύπου ανέλαβε ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, μετά την παραίτηση της Βούλας Κεχαγιά - και ενώ έχουν προηγηθεί οι παραιτήσεις των Μανώλη Καπνισάκη, Μπάμπη Παπαδάκη και Ευγενίας Κουντούρη.
Νέα Αριστερά: Συνέδριο στις 7-10 Νοεμβρίου
Στις 7-10 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το 1ο Συνέδριο της Νέας Αριστεράς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπως ανακοίνωσε χθες το Γραφείο Τύπου του κόμματος. Ηδη από τον Ιούλιο έχουν συγκροτηθεί οι Επιτροπές Συνεδρίου, Θέσεων, Καταστατικού και Οργανωτική. Στον σχεδιασμό από εδώ και πέρα, άμεσα ξεκινάει καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Και μέχρι το Συνέδριο θα διεξαχθούν ανοιχτές εκδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της πολιτικής καμπάνιας της Νέας Αριστεράς.
Νίκος Παπαδημητρίου
Ευθείες βολές Φάμελλου κατά Κασσελάκη: “Το καταστατικό δεν είναι γραφειοκρατικό κείμενο και τα στελέχη και τα μέλη δεν είναι νομεκλατούρα.”
«Πρέπει να σεβαστούμε το καταστατικό μας και τις προβλέψεις του, να σεβαστούμε τη δημοκρατία και τη γνώμη των μελών και των στελεχών, τη γνώμη όλων των συντρόφων. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς στεγανά, όπως ακριβώς είναι η συμφωνία μας για την κοινή μας ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το καταστατικό δεν είναι γραφειοκρατικό κείμενο και τα στελέχη και τα μέλη δεν είναι νομεκλατούρα. Το καταστατικό είναι η συμφωνία που κάναμε ότι μπαίνουμε σε ένα κόμμα με βάση κοινές αξίες και κανόνες. Και προφανώς δεν είναι α λα καρτ. Δεν μπορούμε να το επικαλούμαστε κατά το δοκούν» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5».
Για την επόμενη μέρα της Κεντρικής Επιτροπής ανέφερε ότι: «Είχαμε μία δύσκολη και σκληρή συζήτηση, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, για τη μομφή κατά του προέδρου, μια συζήτηση για το τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δέχτηκε την προσφυγή στη βάση.
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε μετά την τραυματική διαδικασία της πρότασης μομφής στον πρόεδρο, είναι να ολοκληρώσουμε γρήγορα μία συζήτηση για τη νέα ηγεσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν μπορεί να μένει μετέωρος. Αυτό θα γίνει με εκλογή νέου/νέας προέδρου με τις προσήκουσες διαδικασίες της σύγκλησης Κεντρικής Επιτροπής και του Συνεδρίου».
«Εκτός από τις καταστατικές διατάξεις, στη συζήτηση για την ανάδειξη ηγεσίας πρέπει να κατατεθεί η πρόταση διεξόδου όχι μόνο για τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Δηλώνω ξεκάθαρα ότι η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενιαίο και πιο ισχυρό.
Δεν πρέπει η εσωκομματική ψηφοφορία να τροποποιήσει την ένταξή μας ή την προσήλωσή μας στο κόμμα και τον σκοπό του. Πέρα από το «διχασμό» που ζήσαμε, γιατί δεν έπρεπε να φτάσουμε στην πρόταση μομφής και προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε, πρέπει να βρούμε συνθέσεις ώστε δυνατοί και ενωμένοι να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».