Ένα εικοσιτετράωρο μετά το χτύπημα κεραυνού στην Ακρόπολη που τραυμάτισε τέσσερα άτομα, ο φόβος των αρχαιοφυλάκων είναι διάχυτος η ανησυχία των τουριστών δεδομένη, ενώ ο προβληματισμός για τα αλεξικέραυνα και για το κατά πόσο λειτουργούν είναι έντονος σε όλη την Αθήνα.
«Την Τετάρτη (17/4) ανιχνεύσαμε περίπου 100 κεραυνούς στην Αττική, ενώ την Δευτέρα (15/4) είχαμε ανιχνεύσει περίπου χίλιους», αναφέρει στην κάμερα του OPEN TV, ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Κώστας Λαγουβάρδος.
Στις αποκλειστικές εικόνες που μετέδωσε το OPEN TV το πέτρινο φυλάκιο που χτυπήθηκε από κεραυνό με τα καμένα και ξεχαρβαλωμένα καλώδια στο εκδοτήριο που παραμένει από χθες κλειστό είναι ενδεικτικές...
Ο Παναγιώτης Ιακωβάκης, τεχνικός αντικεραυνικής προστασίας στην Ακρόπολη αναφέρει πως αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «υπερπήδηση». Ο κεραυνός έπεσε στο αλεξικέραυνο και στην συνέχεια το ρεύμα οδηγήθηκε σε σημείο που υπήρχε καλύτερη αγωγή.
«Κρύβουν κινδύνους - Είναι διακοσμητικά»
Το OPEN TV μαζί με τον ειδικό περιηγήθηκε σε όλη την Αθήνα και κατέγραψε την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα αλεξικέραυνα.
Πολλά από τα αλεξικέραυνα που βρίσκονται στη πρωτεύουσα στερούνται συντήρησης ή έχουν υποστεί ζημιές με το πέρασμα των χρόνων ε αποτέλεσμα να αποτελούν πλέον «διακοσμητικά στοιχεία». Το πρόβλημα είναι ότι δεν ασχολείται κανένας… δεν ενδιαφέρεται κανένας πρέπει να γίνει κάτι για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Ιακωβάκης.
Την ίδια ώρα σχολεία, εκκλησίες ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν μείνει απροστάτευτα όπως αναφέρει ο τεχνικός στο OPEN TV τονίζοντας πως «πολλές φορές είναι προτιμότερο να μην τοποθετήσουμε αλεξικέραυνο παρά να κάνουμε είτε μια κακή εγκατάσταση, ή να αφήσουμε μια ασυντήρητη εγκατάσταση χωρίς να ξέρουμε εάν το αλεξικέραυνο δουλεύει ή δεν δουλεύει».
Οι ειδικοί διαπιστώνουν και προειδοποιούν ότι σε πολλές περιπτώσεις δαπανήθηκαν τα χρήματα για την αγορά, τοποθετήθηκαν τα αλεξικέραυνα στα προβλεπόμενα σημεία, αλλά αφέθηκαν στην τύχη τους και πλέον δεν είναι αποτελεσματικά καθώς πολλές φορές άγνωστοι αφαιρούν τον χαλκό που έχουν χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από κανέναν.
Με έντονα τα εγκαύματα στο πρόσωπο και τα χέρια, η αρχαιοφύλακας της Ακρόπολης περιγράφει τη στιγμή που χτυπήθηκε από τον κεραυνό, στην κάμερα του OPEN TV:
«Ήμουν στο κουβούκλιο και βγήκε μια λάμψη, με χτύπησε αυτή η λάμψη. Έπεσα κάτω, πόνεσα δεν ξέρω, δεν θυμάμαι πώς χτύπησα, τι πετάχτηκε δεν θυμάμαι και προσπάθησα να βγω έξω. Βγήκα έξω και ήμουν σε slow motion. Αλλού πατούσα κι αλλού βρισκόμουν, δεν ήξερα τι γινόταν, με βοήθησαν, πήγα στο φυλάκιο, μου είπαν ότι έπεσε κεραυνός και ήρθε η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ και με πήρε».
Οι δύο αρχαιοφύλακες της Ακρόπολης που χτυπήθηκαν από τον κεραυνό εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Πηγή: ethnos