Η έξοδος από τα μνημόνια, η επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές, η βελτίωση της εμπιστοσύνης και η απεξάρτηση από τον ELA συνέβαλαν στην άνοδο των καταθέσεων το 2018.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2018 σημειώνεται πέρυσι ότι οι καταθέσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 14,9 δισ. ευρώ – το 50% προήλθε από τον ιδιωτικό τομέα –, διαμορφούμενες σε 159,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους (φέτος τον Ιανουάριο στα 157,7 δισ. ευρώ).
Αυτό δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για χαλάρωση των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα τρεις φορές στη διάρκεια του έτους “ αναφέρει η ΤτΕ επισημαίνοντας ότι παρατηρήθηκε αύξηση της συμβολής των νοικοκυριών στην άνοδο των καταθέσεων.
Με απαλά λόγια τα νοικοκυριά σταμάτησαν να κρύβουν τα ευρώ κάτω από τα στρώματα και τα επέστρεψαν στις τραπεζικά γκισέ καθώς η εσωτερική αγορά “απελευθερώθηκε” από τα δεσμά των capital controls, ενώ τα ποσά που είχαν φυγαδευτεί στο εξωτερικό επαναπατρίστηκαν.
Τα επιτόκια των καταθέσεων στην Ελλάδα
Τα επιτόκια των καταθέσεων στην Ελλάδα έπειτα από πολυετή τάση αποκλιμάκωσης , φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί . Ειδικότερα το μεσοσταθμικό επιτόκιο καταθέσεων προθεσμίας από τα νοικοκυριά μειώθηκε σε 0,59% το 2018 (2017:0,64% μέσος όρος 2010-2016:2,93% ) ενώ των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης σε 0,90% ( μέσος όρος 2010-2016: 2,63%. Εντονότερες μειώσεις αλλά και συγκριτικά ελκυστικότερη τιμολόγηση, παρατηρήθηκαν στα κοινοπρακτικά δάνεια και στα δάνεια άνω των 1 εκατ. ευρώ. Η ελκυστικότερη τιμολόγηση σε αυτές τις κατηγορίες συνδέεται με την εμπειρία των τραπεζών σχετικά με το πιστωτικό κίνδυνο.
.real.gr/