Επίσημο! Αυτός ήταν ο λόγος της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κινέτα

Σε δύσβατο σημείο στη θέση Λιογρέικα Κινέτας, από όπου περνάνε καλώδια της ΔΕΗ, ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά της Κινέτας το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου, λίγες ώρες πριν τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.

 

Όπως αποκαλύπτουν στη HuffPost Greece πηγές από την Πυροσβεστική, εκτιμάται ότι η φωτιά προκλήθηκε από καλώδια της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έως τώρα έρευνα, προκύπτει ότι έσπασαν οι μονωτήρες (τα αντικείμενα –κεραμικά ή πορσελάνινα- που είναι ορατά σε κάθε στύλο της ΔΕΗ και είναι απαραίτητα εξαρτήματα πάνω στα οποία στηρίζονται τα καλώδια). Εκτιμάται ότι έσπασαν λόγω ελλιπούς συντήρησης. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν σπίθες και έτσι εκδηλώθηκε η φωτιά, η οποία επεκτάθηκε γρήγορα από τη θέση Λιογρέικα.

 

Με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα υποστηρίξει η ΔΕΗ σε σχέση με τα ευρήματα των ερευνών και το κατά πόσο θα προσκομιστούν στοιχεία προς κάποια άλλη κατεύθυνση. Πηγές από την Πυροσβεστική εξηγούν ότι έχει σχεδόν αποκλειστεί το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Και αυτό διότι το σημείο, όπου εκδηλώθηκε η εστία φωτιάς, είναι ιδιαίτερα δύσβατο και δεν μπορεί να προσεγγιστεί με όχημα. Συγκεκριμένα απέχει τουλάχιστον μία ώρα με τα πόδια από τον κοντινότερο δρόμο της περιοχής. Έτσι, θα ήταν απίθανο να μεταβεί κάποιος εκεί για να βάλει φωτιά, καθώς το ρίσκο θα ήταν πολύ μεγάλο γι’ αυτόν λόγω της μεγάλης δυσκολίας στη διαφυγή. Είτε θα γινόταν αντιληπτός είτε θα έθετε σε κίνδυνο τον εαυτό του λόγω της φωτιάς.

 

Η πυρκαγιά της Κινέτας έγινε αντιληπτή στις 12.00 το μεσημέρι από πυροφύλακα, που επιτηρούσε από φυλάκιο τη δασική περιοχή. Ο πυροφύλακας ειδοποίησε αμέσως το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής.

 

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ένα περιστατικό πυρκαγιάς που οφείλεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, σε κακή συντήρηση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι από πυλώνες της ΔΕΗ είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2017 η μεγάλη φωτιά που κατέκαψε περισσότερα από 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης στον Κάλαμο και στο Καπανδρίτι.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr