Ο Γιώργος ήταν ο μόνος… Κοσκωτάς που πλήρωσε για τις παρανομίες του. Όχι όμως και ο μόνος καταζητούμενος.
Οκτώβριος 1988. Το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο για τον έλεγχο της Τράπεζας Κρήτης σκάει σαν «βόμβα» στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο.
Η αυτοκρατορία που έχει χτίσει ο Γιώργος Κοσκωτάς καταρρέει εν μια νυκτί σαν χάρτινος πύργος. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο μεγαλοεπιχειρηματίας, μιντιάρχης και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει υπεξαιρέσει 33,5 δισ. δραχμές από την Τράπεζα Κρήτης.
Ο άνθρωπος, που με πλαστό βιογραφικό προσελήφθη ως στέλεχος το 1979 από την Τράπεζα Κρήτης και 8 χρόνια αργότερα έμπαινε στο Λευκό Οίκο, προσκεκλημένος του ίδιου του Ρόναλντ Ρίγκαν, δεν ήταν ο ιδιοφυής επιχειρηματίας που όλοι πίστευαν.
Η άνοδος ήταν τόσο ραγδαία όσο εκκωφαντική η πτώση του.
Στις αρχές Νοεμβρίου, προτού ακόμα εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης και αφού έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του Ολυμπιακού στον Αργύρη Σαλιαρέλη, ο Κοσκωτάς διαφεύγει με ιδιωτικό σκάφος του τελευταίου στη Βραζιλία. Πιθανόν το λάθος του να ήταν ότι ως φυγόδικος εγκατέλειψε τη Λατινική Αμερική και μετέβη στις ΗΠΑ.
Στις 26 Νοεμβρίου του 1988 ο έκπτωτος μεγιστάνας συλλαμβάνεται στη Βοστώνη. Για 2,5 χρόνια κρατείται στις φυλακές του Σάλεμ και τον Ιούνιο του 1991 εκδίδεται στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά δικάζεται, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων, πλαστογραφία και παρακώλυση ελέγχου της δικαιοσύνης. Καταδικάζεται με 25 χρόνια φυλάκισης. Εκτίει τελικά τα 3/5 της ποινής στον Κορυδαλλό και αποφυλακίζεται το 2001.
Ο Γιώργος ήταν ο μόνος… Κοσκωτάς που πλήρωσε για τις παρανομίες του. Όχι όμως και ο μόνος καταζητούμενος. Πολλοί δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του αδελφού του Σταύρου, δεξί χέρι του Γιώργου σε όλες τις δραστηριότητες. Ήταν αντιπρόεδρος στις παντός είδους τραπεζικές, εκδοτικές και αθλητικές επιχειρήσεις.
Στις αρχές του ’80 τα δύο αδέλφια συγκρότησαν την πρώτη εταιρεία τους Rreal Estate, με αντικείμενο την κατασκευή 15 βιλών στην Εκάλη. Ο Σταύρος ήταν επίσης αυτός που συναντήθηκε με τον Δημήτρη Σαραβάκο και του πρόσφερε «ξερά» προκαταβολή 50 εκατομμυρίων δραχμών για να κλείσει η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.
Γιώργος και Σταύρος Κοσκωτάς με τον νεοπροσληφθέντα στον Ολυμπιακό Γιάτσεκ Γκμοχ το καλοκαίρι του ’88
Εναντίον του εκδόθηκε ένταλμα συλλήψεως το 1990, προτού ακόμα δηλαδή εκδοθεί στην Ελλάδα ο αδελφός του. Το ένταλμα αφορούσε «την αξιόποινη πράξη της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος εξακολουθητικής κακουργηματικής υπεξαιρέσεως ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από ιδιοτέλεια, κατ’ εξακολούθηση και από κοινού, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος ελληνικής τράπεζας».
Δεν κατέστη όμως ποτέ εφικτό να εκτελεστεί. Ο Σταύρος ήταν ήδη άφαντος, με μια εξαφάνιση… κινηματογραφικού επιπέδου. Ακολούθησε δικαστικό βούλευμα εναντίον του για να διατηρηθεί σε ισχύ το ένταλμα σύλληψής του.
Που πήγε και που κρυβόταν επί 25 ολόκληρα χρόνια (!), μόνο ο ίδιος και οι οικείοι του γνωρίζουν.
Όλα τα σενάρια πάντως είχαν ως βάση τη Λατινική Αμερική. Ακούστηκε η Βολιβία, πιο πιθανή όμως είναι η εκδοχή της Κολομβίας, καθώς από εκεί κατάγεται η σύζυγος του Σταύρου, Luz Helena και συγκεκριμένα από το Μεντεγίν. Οι πληροφορίες ήθελαν μάλιστα τη Luz να είναι κόρη ενός επιφανούς άνδρα του Μεντεγίν, τον καιρό που την πόλη (και όχι μόνο αυτή) διαφεύεντε ο διασημότερος βαρόνος ναρκωτικών, ο Πάμπλο Εσκομπάρ.
Ο Σταύρος Κοσκωτάς με τον Μπαλή στη δίκη για την υπόθεση δωροδοκίας του αγώνα της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο του ’88
Είναι αποδεδειγμένο ότι το διαβόητο καρτέλ κοκαΐνης του Μεντεγίν άνοιξε εκείνα τα χρόνια παρτίδες με Έλληνες εφοπλιστές για τη μεταφορά ναρκωτικών, καθώς η Ελλάδα ήταν μαζί με την Ισπανία οι πρώτες πύλες εισόδου στην Ευρώπη για τη σκόνη που κατέφτανε από τη Λατινική Αμερική.
Κάποιοι από αυτούς τους εφοπλιστές συνελήφθησαν μάλιστα και καταδικάστηκαν με την κατηγορία ότι στα καράβια τους βρέθηκαν τόνοι ηρωίνης. Ο Εσκομπάρ είχε αναπτύξει σχέσεις με αρκετούς Έλληνες, που χρησίμευαν ως κρίκοι της μεταφοράς των ναρκωτικών από την Κολομβία μέσω Βραζιλίας ή Παναμά σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ορισμένοι έχασαν μάλιστα τη ζωή τους, όταν το 1991 ο Εσκομπάρ ξεκίνησε ένα ανηλεές κυνηγητό κατά δικαίων και αδίκων, δολοφονώντας πολίτες, αστυνομικούς και συνεργάτες, που υποψιαζόταν ότι θα μπορούσαν να είχαν μιλήσει στις αρχές για τη σύλληψη του.
Ο Σταύρος Κοσκωτάς ουδέποτε συνελήφθη. Έζησε υπόδικος για 25 χρόνια και τον Ιούνιο του 2014 απαλλάχτηκε από κάθε κατηγορία, καθώς μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος, τα αδικήματά του παραγράφηκαν!
«Από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως έως σήμερα παρήλθε χρονικό διάστημα 25 ετών και, πλέον, εξαλείφθηκε, σε κάθε περίπτωση, το αξιόποινο της πράξεως αυτής λόγω παραγραφής.
Επομένως, πρέπει να διαγραφεί το εναντίον του Σταύρου Κοσκωτά βούλευμα από τα βιβλία φυγοδίκων της Εισαγγελίας Εφετών, η σχετική δικογραφία να τεθεί στο αρχείο και να ανακληθούν όλες οι παραγγελίες για σύλληψή του», ανέφερε το σχετικό νομικό έγγραφο της 27ης Ιουνίου του 2014.
Αν ο Γιώργος Κοσκωτάς υπήρξε ένας απατεώνας – «φαινόμενο» με πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης, ο αδελφός του Σταύρος ήταν αυτός που δίδαξε τι εστί «σωστή κομπίνα». Σημασία δεν έχει να ξεγελάς πάρα πολλούς για πολύ λίγο, αλλά λιγότερους για πάρα πολύ…
Πηγές: menshoouse.gr