Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη συστηματική φλεγματώδης νόσος των αρθρώσεων. Είναι αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί πόνο, πρήξιμο, δυσκαμψία, απώλεια λειτουργικότητας στις αρθρώσεις και φλεγμονή σε όργανα του σώματος.

 

H νόσος αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα από ειδικό γιατρό. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επίσημες διαιτολογικές συστάσεις για την πρόληψη ή την αντιμετώπισή της. Ωστόσο, ο τρόπος ζωής, το σωματικό βάρος και η κατάλληλη άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο για την καλή πορεία της νόσου και ενδεχομένως για την μείωση των επώδυνων συμπτωμάτων.

 

Ορισμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά φαίνεται πως έχουν αντιφλεγμονώδη επίδραση στον οργανισμό, ενώ άλλα, αντιθέτως, μπορεί να ενισχύουν τις φλεγμονές.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα συστατικά, που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής όσων πάσχουν από την συγκεκριμένη νόσο.

 

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα

 

Ωμέγα – 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

 

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που προέρχονται από λιπαρά ψάρια και από ιχθυέλαια μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του πόνου, στην μείωση του αριθμού των αρθρώσεων που πονούν, στην μείωση της διάρκειας της πρωινής δυσκαμψίας και πιθανόν στη μείωση λήψης φαρμάκων.[ Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει, ότι η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μειωθεί ή να αλλάξει, χωρίς τη συμβουλή του γιατρού]. Μελέτες σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έδειξαν, ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων με ιχθυέλαια μείωσαν σημαντικά τον αριθμό των επώδυνων αρθρώσεων. Αναφέρεται ότι η ημερήσια δόση των ω-3, που είναι απαραίτητη για μείωση της φλεγμονής είναι σχεδόν 3 g .Η ποσότητα μπορεί να επιτευχθεί με κατανάλωση 3 γευμάτων των 150 g λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, συν 1 g συμπληρώματος ω -3 /ημέρα ( με EPA και DHA συνδυασμένο).

 

Ψάρια πλούσια σε ω-3, είναι το σκουμπρί, ο σολομός, η πέστροφα, η ρέγγα, η σαρδέλα ο μπακαλιάρος κ.α

 

Ελαιόλαδο

 

Το ελαιόλαδο περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πρέπει να επιλέγουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το απλό ελαιόλαδο, ναι μεν περιέχει αντιοξειδωτικά, αλλά λιγότερα. Επίσης είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ωμό και πριν να θερμανθεί.

 

Μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος

 

Τα κόκκινα κρέατα περιλαμβάνουν το βόειο κρέας, το χοιρινό, το κρέας από μοσχάρι και από αρνί, καθώς και τα επεξεργασμένα κρέατα. Αυτά τα κρέατα περιέχουν αραχιδονικό οξύ, που ενοχοποιείται για αύξηση των φλεγμονών. Επιπλέον, στα κρέατα και κυρίως στα επεξεργασμένα κρέατα προστίθενται συχνά νιτρώδη άλατα, που σχετίζονται αρνητικά με την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

Αύξηση της πρόσληψη φρούτων και λαχανικών

 

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να συμβάλλουν στην μείωση των προβλημάτων στις αρθρώσεις. Συστήνεται η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών ώστε να επωφελούμεθα από τα διαφορετικά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, που περιέχει το κάθε ένα από αυτά . Η επιλογή φρούτων και λαχανικών από όλα τα χρώματα βοηθάει πολύ. Για παράδειγμα προτιμήστε μωβ δαμάσκηνα ή μελιτζάνες, πορτοκαλί καρότα, κολοκύθες και πιπεριές πράσινα μπρόκολα, σπανάκι, αγκινάρα και ακτινίδιο, κόκκινες φράουλές, μήλα, τομάτες, και κεράσια, λευκά πράσα, κρεμμύδια, σκόρδα και κουνουπίδι ή κίτρινες μπανάνες, πιπεριές, μούρα κάθε χρώματος κ.α.

 

Βιταμίνη D

 

Η βιταμίνη D έχει ρυθμιστική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αναφέρεται ότι η πρόσληψη της ενδεδειγμένης ποσότητας βιταμίνης D σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Περιέχεται στο μουρουνέλαιο, στις σαρδέλες, στον κρόκο του αυγού, σε τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D π.χ σε εμπλουτισμένο γάλα κ.α.

 

Αντιοξειδωτικά

 

Τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά είναι οι βιταμίνες C, Ε και Α, αλλά υπάρχουν και άλλα, όπως π.χ. τα καροτενοειδή β-καροτένιο, β-κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και λυκοπένιο, και πολλά ακόμα, που πρέπει να μελετηθούν. Τα αντιοξειδωτικα, μας προστατεύουν από επιβλαβείς οργανισμούς, και από τα μόρια των «ελεύθερων ριζών». Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας και να βοηθήσει στην καταστολή των φλεγμονών σε υπάρχουσα νόσο.

 

Τέλος ας θυμόμαστε, ότι η Μεσογειακή διατροφή ενδείκνυται για την ρευματοειδή αρθρίτιδα.